Blog, Design trends

Χρήσιμες πληροφορίες για τις Λεκάνες!!!

Λ ε κ ά ν ες 

υγιεινή | πρακτικότητα | αισθητική | ποιότητα | τύπος λεκάνης | γεωμετρία  | μέγεθος

Τα τελευταία 150 χρόνια τα υδραυλικά των εσωτερικών χώρων έχουν μεταμορφώσει το μοντέρνο τρόπο διαβίωσης, βελτιώνοντας έτσι την υγιεινή και μετατρέποντας τη καθημερινή χρήση της τουαλέτας σε ευχάριστη εμπειρία.Κυριαρχικό υλικό στο χώρο του μπάνιου με βάση τη μινιμαλιστική τάση σύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι η λεκάνη.

Μια λεκάνη πρέπει να κάνει σωστά τρία βασικά πράγματα

  1. να είναι κινητήρας έκπλυσης
  2. να είναι πλήρως αδιάβροχη, καθαρή και υγειονομική
  3. να είναι στέρεη και ισχυρή

Όπως έχει αποδειχθεί η πορσελάνη είναι ο βασιλιάς των υλικών κατασκευής λεκανών στα είδη υγιεινής και κατέχει και τις τρεις αυτές προδιαγραφές.Οι λεκάνες με σχεδόν αποκλειστικό υλικό κατασκευής τη πορσελάνη, έχουν αρκετά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να εξεταστούν για να φτάσουμε στην αγορά της.Ανάμεσα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία κατέχει ξεχωρίζουν η μεγάλη αντοχή στις φθορές, η υγειονομική της υπόσταση (ελάχιστα πορώδης-εύκολος καθαρισμός), ποικιλία σε χρώματα , σχέδια και μεγέθη.

Χαρακτηριστικά που καθορίζουν τη ποιότητα της πορσελάνης κατα τη κατασκευή της
βαθμός υδατοαπορροφητικότητας ,αντοχή σε κάμψη θερμοκρασίας ,ψησίματος,αντοχή σε οξέα/βάσεις/ζεστό νερό,τρίψιμο,θερμικά shock, η σύσταση της και η μέθοδος παραγωγής.
Διαδικασία εργοστασιακής παραγωγής ➦ πηλός και νερό➦ έγχυση σε καλούπι ➦ φινίρισμα➦ γυάλισμα➦ κλίβανος
Τ ε χ ν ο λ ο γ ί α
 Clean Flush      

Οι λεκάνες τεχνολογίας Rimless (αυτοκαθαριζόμενες) είναι λεκάνες εκροής νερού με σύστημα υδροστρόβιλου. Αντί η ροή του νερού να είναι κάθετη , η Rimless λεκάνη έχει σύστημα έκπλυσης το οποίο εκτοξεύει νερό με δύναμη δημιουργώντας σχηματισμό στρόβιλου κυκλικά ξεπλένοντας έτσι όλη την εσωτερική επιφάνεια της λεκάνης όπου συσσωρεύεται η βρωμιά και τα βακτήρια, αφήνοντας την έτσι καθαρή σε όλα τα σημεία.

Rimless            

Οι αυτοκαθαριζόμενες λεκάνες είναι ευκολότερες στο καθάρισμα και πιο υγειονομικές από τις απλές. Πρόκειται για λεκάνες χωρίς χείλος στο εσωτερικό της από όπου θα έρεε το νερό όπως στις παραδοσιακές λεκάνες.Το χείλος είναι δύσκολο να προσεγγιστεί και έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται τόπος δημιουργίας αλάτων και αναπαραγωγής μικροβίων. Χάρη στον ανάστροφο αυλό μένει περισσότερη ελεύθερη επιφάνεια για καθαρισμό και ελαχιστοποιείται η συσσώρευση ρύπων.

Water saving       

Παρά το γεγονός ότι το σύστημα rimless καθαρίζει πιο αποτελεσματικά την επιφάνεια της λεκάνης από τις απλές, χρησιμοποιεί ωστόσο λιγότερο νερό. To νέο σύστημα εξοικονόμησης νερού καταναλώνει σε κάθε χρήση 2-4,5 λίτρα νερού, όταν οι συνηθισμένες λεκάνες χρειάζονται τουλάχιστον 6 λίτρα.Αυτό σημαίνει πως παίρνουμε βέλτιστο δυνατό ξέπλυμα με ταυτόχρονη εξοικονόμηση και συντήρηση νερού, προστασία του περιβάλλοντος και οικονομία λογαριασμού 30%.

Κάλυμμα Soft Close       

Οι περισσότερες λεκάνες νέας τεχνολογίας έρχονται με καπάκι αργού κλεισίματος, το οποίο κλείνει διαδοχικά με ένα μικρό σπρώξιμο προς τα κάτω. Διαθέτει ενσωματωμένους μεντεσέδες στις βάσεις που αποτρέπουν την απότομη κίνηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή θορύβου και χτυπημάτων από απότομη πτώση. Ένα μαλακό και απαλό κλείσιμο δεν δημιουργεί σχεδόν καθόλου θόρυβο, καθιστώντας το έτσι μια εξαιρετική επιλογή για τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας στο μπάνιο σας.

Καπάκι slim: είναι ένα κάθισμα που ακολουθεί τη μινιμαλιστική τάση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που θέλει τα αντικείμενα πιο διακριτικά και στην συγκεκριμένη  περίπτωση πιο λεπτά σε πάχος.

Αντιβακτηριδιακό καπάκι: Πρόκειται για ένα κάθισμα με ειδική, αντιβακτηριδιακή επίστρωση, που εξασφαλίζει υψηλότερες προδιαγραφές υγιεινής. Eλάχιστα πορώδες και υδατοαπωθητικό.

Μ έ γ ε θ ο ς Λ ε κ ά ν η ς

Τα μεγέθη των λεκανών ποικίλουν. Η προβολή (από τον τοίχο ως το μπροστινό μέρος της πορσελάνης) μπορεί να είναι από 40 εκ. στις κρεμαστές, μέχρι 70 εκ. στις επιδαπέδιες. Για να μην έχουμε πρόβλημα χώρου, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ελεύθερη απόσταση τουλάχιστον 70 εκ. (ιδανικά και περισσότερο) στο μπροστινό μέρος και 70 εκ. συνολικά κατά πλάτος.  

Ε ί δ ο ς Λ ε κ ά ν η ς

 Χαμηλής πίεσης

Είναι, αναμφισβήτητα, ο πιο διαδεδομένος τύπος λεκάνης.Πρόκειται για τις λεκάνες που αποτελούνται από δύο μεγάλα κομμάτια πορσελάνης, τη βάση και το καζανάκι. Αυτά δένουν στεγανά μεταξύ τους με τις σωληνώσεις σύνδεσης να είναι εμφανής.Η τοποθέτησή τους είναι επιδαπέδια και το καζανάκι τους είναι το κλασικό, χαμηλής πιέσεως. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αισθητικές ή ποιοτικές απαιτήσεις. Φυσικά τα νέα μοντέλα έρχονται με τις νέες τεχνολογίες rimless και soft close αντιβακτηριδιακό κάλυμμα.

 Κρεμαστές

Οι κρεμαστές λεκάνες αποτελούν μια εξαιρετική μοντέρνα και πρακτική λύση για τα σύγχρονα μπάνια.Συνοδεύονται αποκλειστικά από εντοιχιζόμενο καζανάκι τοίχου και τη πλακέτα ενεργοποίησης του νερού.

Είναι κορυφαίας αισθητικής και πρακτικής χρήσης επίσης καθώς παρέχουν εύκολο και γρήγορο καθαρισμό εσωτερικά και εξωτερικά μιας και δεν υπάρχει επαφή με το δάπεδο.Εκθέτουν μεγαλύτερη επιφάνεια που καθαρίζεται μιας και δεν υπάρχει καζανάκι εξωτερικά ή εκτεθειμένες σωληνώσεις αφήνωντας λιγότερο χώρο για συσσώρευση μικροβίων και σκόνης.

Αποτελούν άριστη λύση για τη τοποθέτηση σε wc καθώς το καζανάκι είναι επιτοίχιο και δε πιάνουν πολύ χώρο.

Παρέχουν απόλυτη ασφάλεια  καθώς υπόκεινται σε δοκιμές φορτίου 400 κιλών.

Γ ε ω μ ε τ ρ ί α Λ ε κ ά ν η ς

 Oval

Η πλειοψηφία του κόσμου θεωρούν το επίμηκες σχήμα λεκάνης ως το πιο άνετο. Το σχήμα αυτό είναι οβάλ και εκτείνεται περισσότερο στον εμπρόσθιο χώρο του μπάνιου. Καθώς τα μπάνια γίνονται μεγαλύτερα, οι οβάλ λεκάνες γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο σύγχρονα στην εμφάνιση.

Τετράγωνο

Άν και οι περισσότεροι από εμάς είμαστε συνηθισμένοι στη χρήση στρογγυλών λεκανών, οι λεκάνες με τετράγωνο σχήμα φαίνονται να είναι πιο άνετες στη χρήση. Αυτό συμβαίνει γιατί παρέχουν περισσότερη στήριξη από κάτω με μεγαλύτερη επιφάνεια και δίνει την αίσθηση καθίσματος σε καρέκλα. 

Χ ρ ώ μ α Λ ε κ ά ν η ς
Λευκές 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι περισσότερες λεκάνες είναι λευκές. Είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους φτιαγμένες από πορσελάνη η οποία είναι από τη φύση τους λευκή. Το λευκό αντιπροσωπεύει τη καθαριότητα καθώς πάνω σε αυτό διακρίνεται εύκολα η βρωμιά. Στα συν συγκαταλέγεται το κόστος καθώς είναι οικονομικότερες από τις χρωματιστές και παρέχουν μια σύγχρονη αισθητική.

 why the white  
                

Πορσελάνη

Οι λεκάνες είναι πολύ σημαντικό να είναι φτιαγμένες από ένα δυνατό αντοχής υλικό το οποίο έχει διάρκεια ζωής στο χρόνο. Η πορσελάνη έχει μεγάλη αντοχή στη συμπίεση και τη θλίψη. Αυτό σημαίνει πως ρίχνοντας κάτι ή χτυπόντας την με κάτι δεν θα προκαλέσει ζημιά. Επιπλέον η πορσελάνη είναι ανθεκτική στη σκουριά, μια ανεκτίμητης αξίας ιδιότητα σε κάτι το οποίο κρατάει νερό σε όλη τη διάρκεια της χρήσης του.

Σύμβολο Καθαριότητας

Ένας λόγος για τον οποίο προτιμούμε το λευκό είναι διότι το λευκό σχετίζεται με τη καθαριότητα. Το λευκό εκπροσωπεί την αθωότητα, την αγνότητα και την απόλυτη υγιεινή.

Εύκολο να διακριθεί η βρωμιά

Εάν θέλουμε να κρατήσουμε τους εαυτούς μας ασφαλείς από βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στη τουαλέτα μας είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πότε η λεκάνη μας χρειάζεται καθάρισμα. Οι λευκές λεκάνες μας διευκολύνουν στο να διακρίνουμε τη βρωμιά και τους λεκέδες όταν τις διατηρούμε γυαλιστερές και καθαρές όπως πρέπει να είναι.

Κόστος

Κάτι το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη είναι ότι οι λεκάνες είναι λευκές για οικονομικούς λόγους. Η πορσελάνη είναι από τη φύση της λευκή οπότε δεν χρειάζεται επιπλέον επεξεργασία για να γίνει αλλαγή χρώματος. Διατηρώντας τη πορσελάνη στη φυσική της όψη βοηθάει να κρατηθεί χαμηλά το κόστος παραγωγής της λεκάνης.

Αισθητική

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι είμαστε οπτικά όντα αποδίδουμε πολλά στο τρόπο που φαίνονται τα πράγματα. Τα λευκά μπάνια δίνουν μια καθαρή, λεία, μοντέρνα εμφάνιση κάνοντάς τα πιο ελκυστικά και ποθητά στο κόσμο, κρατώντας τα στις νούμερο ένα επιλογές του κόσμου.

Χρωματιστές  

Οι χρωματιστές λεκάνες συνήθιζαν να είναι trend στις δεκαετίες το 50 και 60. Αυτό έγινε γιατί τη περίοδο εκείνη ήταν τάση τα θεματικά μπάνια. Ήταν σύνηθες να κυριαρχεί ένα χρώμα σε πλακάκια,  τοίχους και πορσελάνες. Το κέντρο εστίασης ήταν η λεκάνη και με βάση αυτή σχεδίαζαν και το υπόλοιπο μπάνιο.Καθώς άλλαξε η αισθητική των εσωτερικών χώρων και τα πολυθεματικά μπάνια έτειναν να ελαχιστοποιούνται όλο και περισσότερο οι χρωματιστές λεκάνες εκτοπίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από τις λευκές.

ΝAVY GREEN

Ε ί δ ο ς Λ ε κ ά ν η ς

Ωστόσο υπάρχουν εταιρείες που παράγουν χρωματιστές λεκάνες σε πολύ μοντέρνο και ποιοτικό σχεδιασμό.Διαλέξτε ανάμεσα σε έντονο μαύρο, απαλό ροζ, μπεζ της άμμου, βαθύ μπλε, διακριτικό γαλάζιο , χρυσό και ασημένιο για πιο ιδιαίτερο design. Οι περισσότεροι κατασκευαστές, παράγουν και νιπτήρες ίδιου χρωματισμού ώστε να μπορέσετε να τα συνδυάσετε με εναρμονισμό ως εμφατικό και κυριαρχικό στοιχείο στο μπάνιο, με βάση απαλούς χρωματισμούς στους τοίχους για ένα μίνιμαλ και μοντέρνο αποτέλεσμα.

Οι τιμές τους ποικίλουν και καθορίζονται από το τι επιθυμείτε και το προΪόν που θα επιλέξετε

150 € – 250 € | ικανοποιητική

230 € plus | ποιότητα & design

Tα καλύτερα brands στις λεκάνες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *